نبرد عین الورده ، نبردی است که بعد از واقعهٔ کربلا بین گروهی به نام توابین به رهبری سلیمان بن صرد خزاعی و لشکر اموی به رهبری عبیدالله بن زیاد اتفاق افتاد؛ که به دنبال کشته شدن حسین ابن علی در کربلا گروهی از شیعیان کوفه که به امام خود نامه نوشته بودند اما در نبرد کربلا شرکت نکرده بودند ، از کار خود پشیمان شده بودند و به رهبری سلیمان بن صرد خزاعی نهضت توابین را شکل دادند. سپاه توابین در ماه ربیعالثانی سال ۶۵ هجری قمری از کوفه به سمت شام به منظور جنگ با امویان رهسپار شد. این دو سپاه در منطقهای به نام عین الورده با یکدیگر روبرو شدند. پس از سه روز جنگ متوالی سلیمان بن صرد خزاعی کشته شد و این جنگ با شکست نهضت توابین به پایان رسید. توابین و عمل دیر هنگام آنها در واقع سلیمان بن صرد خزاعی سر کردهٔ گروه توابین بود. توابین بر این عقیده بودند که با عدم یاری به حسین و سکوت کردن موجبات کشته شدن حسین را فراهم کردهاند؛ و این گناهی است نابخشودنی؛ لذا درصدد جبران برآمدند. بر همین اساس توابین شروع کردند تا سپاهی جهت مقابله با قاتلین حسین مهیا کنند این فعالیت مخفیانه به مدت ۴ سال طول کشید. پس از تجهیز سپاه ، سلیمان بن صرد هم پیمانان خودش را در سال ۶۵ هجری قمری فراخواند. سپس به سمت نخیله رفتند در آنجا تنها چهار هزار نفر از شانزده هزار نفری که با او پیمان بسته بودند حاضر شدند. یکی از دلایل ریزش توابین این بود که مختار ثقفی ، سلیمان بن صرد را فاقد قدرت سیاسی و نظامی میدانست. پس از چند روز توقف در نخیله سپاه توابین به سمت کربلا رفت و پس از زیارت قبر حسین بن علی به سمت محلی به نام عین الورده (راس العین) رفتند تا با سپاه اموی وارد نبرد شوند. این نبرد سه روز به طول انجامید ، فرمانده این سپاه عبیدالله بن زیاد بود که مروان بن حکم (حاکم وقت اموی) به او وعدهٔ حکوت عراق را داده بود. سرانجام نبرد عین الورده پس از نبردی که مابین دو سپاه واقع شد ، در آخر نیروهای توابین شکست خوردند و سرکردهٔ آنان ، سلیمان بن صرد خزاعی ، کشته شد. این نبرد در سال ۶۵ هجری رخ داد. در واقع عکسالعمل توابین پس از کشته شدن حسین فایدهٔ چندانی نداشت زیرا عمل دیر هنگام آنان در نطفه خفه شد و این قیام بدون پیشبرد اهداف خود به شکست انجامید. اما به گفته محمدحسین جعفری در کتاب تشیع در مسیر تاریخ ، هر چند توابین به ظاهر در این نبرد شکست خوردند اما این نخستین گردهمایی منسجم شیعیان بود و چون نهضت آنان بر پایه تفکر شیعی و تحت تأثیر کشتهشدن حسین ابن علی شکل گرفته بود ، توانست موجب پیشرفت تشیع شود. --- --- ...
آغاز جنبش سیاهجامگان ... parseed.ir 09/06/747 تاریخ جنبش سیاهجامگان، دعوت عباسی یا انقلاب عباسی اشاره به سرنگونی بنی امیه، دومین خلافت از چهار خلافت بزرگ اسلامی دارد که به دست عباسیان انجام شد. امویان ...ادامه مطلب»
ابومسلم خراسانی به قتل رسید ... farsnews.com 17/02/755 تاریخ *قتل "ابومسلم خراسانی" رهبر قیام سیاه جامگان به فرمان "منصور دوانِقی" (137 ق)
عباسیان که از نوادگان عباس عموی پیامبر(ص) بودند، برای از هم پاشیدن حکومت...ادامه مطلب»