روز معلم به یاد مرگ ابوالحسن خانعلی
کلیدواژه ها:#ابوالحسن_خانعلی، #ارتباط، #اردیبهشت، #اسلامی، #اعتراض، #امامزاده، #امامی، #انقلاب، #انقلاب_اسلامی، #انگلیسی، #بابویه، #بازرگان، #بهارستان، #بیمارستان، #ترور، #تظاهرات، #تهران، #توده، #حزب_توده، #حکومت، #دانشگاه، #دانشگاه_تهران، #روز_معلم، #ساواک، #شریف_امامی، #شعار، #شهر_ری، #فرانسه، #فرهنگ، #مجلس، #محمد_درخشش، #مرتضی_مطهری، #معلمان، #میدان، #پهلوی
ابوالحسن خانعلی (زادهٔ ۱۳۱۱ - درگذشتهٔ ۱۲ اردیبهشت ۱۳۴۰) دارای دکترا در رشته معقول و منقول (فلسفه) از دانشگاه تهران و معلم ۲۹ ساله دروس فلسفه و زبان عربی بود که در روز ۱۲ اردیبهشت سال ۱۳۴۰ در تجمع صنفی اعتراضآمیز معلمان در میدان بهارستان با گلوله اسلحه رئیس کلانتری بهارستان ، سرگرد ناصر شهرستانی کشته شد.
تحصیلات
ابوالحسن خانعلی پی از آموزشهای ابتدایی ، در دانشکده علوم تهران به ادامه تحصیل پرداخت و با مدرک لیسانس معقول و منقول در سال ۱۳۳۵ به استخدام وزارت فرهنگ درآمده بود و همزمان با تدریس ، دورهی دکترای فلسفه را در دانشگاه تهران می گذراند. ایشان به زبانهای انگلیسی و فرانسه تسلط داشت.
فعالیتهای اجتماعی
ابوالحسن خانعلی در سیل عظیمی که در سال ۱۳۳۳ در امامزاده داوود رخ داد و خسارات زیادی رسانده بود با تلاش خود و همکاری اهل محل و با ارتباط با مراجع تقلید آن زمان وادارات دولتی به بازسازی این امامزاده پرداخت.
واقعه ۱۲ اردیبهشت
در روز دوازدهم اردیبهشت ماه ۱۳۴۰ ، محمد درخشش که پیشتر با پشتیبانیِ حزب توده به ریاست دانشسرای عالی رسیده بود ، در اعتراض به لایحهی سقف حقوق فرهنگیان ، معلمان را به اعتصاب و تظاهرات در مقابل مجلس هدایت کرد. گروهی از معلمان در جلوی مجلس در میدان بهارستان تجمع کردند که خانعلی نیز در آن شرکت داشت.
ساواک معتقد بود که امریکاییها از طریق درخشش اعتصاب معلمان را کنترل میکنند.[۳]
ناصر شهرستانی رئیس کلانتری ، به سمت تجمعکنندگان شلیک کرد که گلولهای به سر ابوالحسن خانعلی اصابت کرد و دو تیر دیگر هم دو نفر را مجروح کرد.
روز ۱۳ اردیبهشت پیکر خانعلی بر روی دست معلمان با شعار « کشتند یک معلم را » به بیمارستان بازرگان منتقل شد ، ولی اقدامات پزشکان مؤثر واقع نشد و وی جان باخت. جنازه خانعلی از بیمارستان بازرگان به مسجد اسکندری منتقل شد و یکصد آموزگار دور جنازه را گرفتند تا به دست حکومت نیفتد.
او سرانجام در آرامگاه ابن بابویه در شهر ری به خاک سپرده شد.
پس از این حادثه رئیس کلانتری برکنار و مورد بازخواست قرار گرفت ، شریف امامی نخستوزیر وقت استعفاء کرد ، محمدرضا پهلوی استعفای او را پذیرفت و علی امینی را مأمور تشکیل کابینه جدید کرد. او قول مساعد به افزایش حقوق معلمان داد و سرانجام پس از « برابر شدن حقوق معلمین با حقوق مهندسین » تحصن یازده روزه معلمان پایان گرفت.
روز معلم
پس از واقعه ۱۲ اردیبهشت ، حکومت وقت برای دلجویی از معلمین روز ۱۲ اردیبهشت را به یاد مرگ خانعلی روز معلم نامگذاری کرد که پس از انقلاب اسلامی و ترور مرتضی مطهری در یازدهم اردیبهشت ۱۳۵۸ ، روز کشته شدن وی با یک روز تأخیر عنوان شد و دوازدهم اردیبهشت مجدداً به این مناسبت به نام روز معلم نام گرفت.
--- ---
...
موارد مشابه بر اساس تراکم کلیدواژه
سعودی هاو تلاش برای احیای آبروی ازدست رفته ...irinn.ir ۱۳۹۳/۰۹/۰۲ سیاست
این روزها سیاستمداران ریاض دست به ابتکار عمل و اقدامات جدیدی میزنند که هدف اصلی آن را باید احیای هژمونی منطقهای این کشور عنوان کرد. این تحرکات در س...ادامه مطلب»
بازخوانی 30 خرداد 1360؛ چرا پارتیزانهای خلقی علیه مردم ایران دست به ا...mashreghnews.ir ۱۳۶۰/۰۳/۳۰ تاریخ
در سه سال اول، مشکلاتی نظیر شورشهای جداییطلب، کودتا، تظاهرات خیابانی و ... باعث ناامنی در فضای داخلی کشور شده بود. یکی از گروههای که تا سال 1360 به...ادامه مطلب»
کودتای ۲۸ مرداد...parseed.ir 19/08/1953 تاریخ
کودتای ۲۸ مرداد (به تعبیر حکومت پهلوی: رستاخیز ۲۸ مرداد) کودتایی است که با طرح و حمایت مالی و اجرائی سازمان مخفی اطلاعات بریتانیا و آژانس اطلاعات مرکز...ادامه مطلب»
آغاز انقلاب فرهنگی و ناآرامی در دانشگاهها ...fa.wikipedia.org ۱۳۵۹/۰۲/۰۲ تاریخ
پس از اشغال سفارت آمریکا در تهران، روحالله خمینی، رهبر جمهوری اسلامی در پیام نوروزی خود، در فروردین۵۹ بر تصفیهٔ دانشگاهها تأکید کرده و گفت: «باید ان...ادامه مطلب»
بلواي نان در دسامبر ١٩٤٢ / آذر ١٣٢١ در تهران ...parseed.ir 08/12/1942 تاریخ
شورش نان اشاره به خیزش و اعتراض مردم تهران نسبت به قحطی مرگباری است که ۱۷ آذر سال ۱۳۲۱ نقطه اوج آن بود. گروهی از مردم به مجلس شورای ملی ریختند و تنی چ...ادامه مطلب»