افتتاح مجلس خبرگان قانون اساسی برای بررسی نهایی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
کلیدواژه ها:#Fa.wikipedia.org، #آبان، #آذر، #آذربایجان، #آذربایجان_غربی، #آزادی، #آیت_الله، #آیت_الله_منتظری، #ابراهیم_یزدی، #ابوالحسن_بنی_صدر، #استان_آذربایجان_غربی، #اسلامی، #اشراقی، #اصفهانی، #الله، #انتخابات، #انقلاب، #انقلاب_اسلامی، #ایران، #بازرگان، #باهنر، #بنی_صدر، #بهشتی، #تاریخ، #تهرانی، #جبهه_ملی، #جبهه_ملی_ایران، #جمهوری_اسلامی، #جمهوری_اسلامی_ایران، #جوادی، #حاجی، #حزب_جمهوری_اسلامی، #حسن_حبیبی، #حکومت، #خرداد، #خمینی، #دستغیب، #دولت، #رفسنجانی، #روحانی، #شهریور، #شورای_انقلاب، #شورای_نگهبان، #شیبانی، #شیخ، #طالقانی، #عبدالله_جوادی_آملی، #عرب، #عزتالله_سحابی، #عضدی، #غربی، #فارسی، #فرمان، #فقیه، #قانون_اساسی، #قانون_اساسی_جمهوری_اسلامی_ایران، #مجلس، #مجلس_خبرگان، #مجلس_موسسان، #محمد_بهشتی، #محمد_جواد_باهنر، #محمد_یزدی، #محمدجواد، #مراغه، #مرداد، #مردم، #مسلمان، #ملت، #مهدوی_کنی، #موسوی، #موسی، #مکارم_شیرازی، #میرزا، #ناصر_مکارم_شیرازی، #نمایندگان، #نهضت_آزادی، #هاشمی، #هاشمی_رفسنجانی، #همه_پرسی، #همهپرسی، #ولایت_فقیه، #پاریس، #چهارشنبه، #کتیرایی، #یزدی
مجلس بررسی نهایی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران یا همان مجلس خبرگان قانون اساسی یا مجلس موسسان (چهارم) پس از پیروزی انقلاب در پی انتخابات تاریخ ۱۲ مرداد ۱۳۵۸ ، در روز ۲۸ مرداد ۱۳۵۸ با ۷۵ نماینده تشکیل شد. ریاست آن بر عهده آیت الله حسینعلی منتظری بود . وظیفهٔ آن بررسی نهایی قانون اساسی ، برای تصویب توسط مردم بود. درابتدا قرار نبود مجلس خبرگان قانون اساسی تشکیل شود و قرار بر این شده بود که تکلیف قانون اساسی با همهپرسی مشخص شود ، اما پس از صحبتهای فراوان تصمیم بر این شد که این قانون در مجلسی با نام موسسان طرح و پس از بررسی تصویب شود.
با پیروزی انقلاب اسلامی ایران ، در نخستین انتخابات پس از آن که در سال ۱۳۵۸ که منجر به انتخاب حکومت جمهوری اسلامی گشت ، بحثها درباره قانون اساسی نظام گسترش یافت.
پیشنویس قانون اساسی که پیشتر به فرمان روح الله خمینی ، توسط حسن حبیبی به نگارش در آمده بود ، توسط شورای نگهبان و دولت موقت بحث و بررسی شد ، و در تاریخ ۲۴ خرداد ۱۳۵۸ در روزنامههای پرشمارگان منتشر گشت.
پس از تهیه پیش نویس قانون اساسی ، گروهی از اعضای شورای انقلاب نظیر آقایان آیتالله طالقانی ، بهشتی ، هاشمی رفسنجانی ، مهدوی کنی ، باهنر ، علی خامنهای ، عزت الله سحابی و مصطفی کتیرایی اصرار داشتند که این پیش نویس مستقیما به همه پرسی گذاشته شود.
گروهی دیگری از اعضای شورای انقلاب نظیر؛ مهندس بازرگان ، ابوالحسن بنی صدر ، هاشم صباغیان ، ابراهیم یزدی و احمد صدر حاج سیدجوادی با استناد به وعدههای آیتالله خمینی مبنی بر تشکیل مجلس موسسان ، اصرار داشتند که تدوین قانون اساسی روال دموکراتیک را پشت سر نهاده و در مجلسی مرکب از نمایندگان ملت مورد بررسی قرار گیرد و آنگاه جهت تصویب نهایی مورد همه پرسی قرار گیرد.
با وجود اینکه آیتالله خمینی ابتدا مخالف تشکیل مجلس موسسان بود و مایل بود که طرح پیش نویس قانون اساسی مصوب شورای انقلاب مستقیما به همه پرسی گذاشته شود ، لیکن با پیشنهاد آیتالله طالقانی مقرر گردید تا مجلس خبرگان تشکیل و پس از بررسی نهایی پیش نویس قانون اساسی ، حداکثر ظرف یکماه همه پرسی قانون اساسی برگزار شود.
مجلس خبرگان قانون اساسی ، که پیش این قرار بود مجلس مؤسسان نامیده شود ، برای بررسی نهایی قانون اساسی طی انتخاباتی که در ۱۲ مرداد ۱۳۵۸ برگزار شد ، تشکیل شد و ۷۵ نفر به نمایندگی آن برگزیده شدند.
در روز ۲۸ مرداد ۱۳۵۸ ، مجلس خبرگان قانون اساسی ، با پیام روح الله خمینی گشایش یافت. با تلاشهای آیت الله منتظری (رئیس) و آیت الله بهشتی (نائب رئیس) پس از سه ماه ، کار تدوین آن در ۲۴ آبان ۱۳۵۸ به پایان رسید. این قانون اساسی شامل ۱۲ فصل و ۱۷۵ اصل و یک مقدمه و موخره بود که در تاریخ ۱۲ آذر ۱۳۵۸ به تصویب نهایی ملت ایران رسید.
اعضا
افراد تدوینگر قانون اساسی ۷۲ نفر شامل یک نفر زن (منیره گرجی) و بقیه مرد بودند. حزب جمهوری اسلامی ، نهضت آزادی ، جبهه ملی ایران و حزب خلق مسلمان لیست هایی برای انتخابات ارائه کرده بودند. سایت مجلس خبرگان
1 . آیت الله حسینعلی منتظری ریاست مجلس خبرگان قانون اساسی بر عهده ایشان بود
2 . آیت الله سید محمود طالقانی
3 . میرزا محمدعلی انگجی
4 . میرزا محمد انواری
5 . علیمحمد عرب
6 . میر عبدالکریم موسویاردبیلی
7 . سید حسن آیت
8 . حسن عضدی
9 . محمد جواد باهنر
10 . ابوالحسن بنیصدر
11 . هادی باریکبین
12 . محمد بهشتی نایب رییس مجلس بود
13 . محمدتقی بشارت
14 . سرگن بیت اوشانا کوگتپه
15 . عزیز دانشراد (کیائی)
16 . سید عبدالحسین دستغیب
17 . جعفر افروغ (اشراقی)
18 . میرزا علی فلسفی (تنکابنی)
19 . جلالالدین فارسی
20 . جواد فاتحی
21 . محمد فوزی
22 . علی قائمی امیری
23 . سید موسی موسوی قهدریجانی
24 . سید علیاکبر قرشی
25 . علی گلزاده غفوری
26 . منیره گرجیفرد
27 . مرتضی حائری یزدی
28 . سید عبدالکریم هاشمی نژاد
29 . عبدالرحمن حیدری
30 . محمدجواد حجتی کرمانی
31 . سید منیرالدین حسینیالهاشمی
32 . عبدالله جوادی آملی
33 . سید محمدعلی موسوی جزایری
34 . محمد کرمی
35 . سید جعفر کریمی دیوکلاهی
36 . حسین خادمی
37 . هرای خالاتیان
38 . سید محمد خامنهای
39 . ابوالقاسم خزعلی
40 . سید حسن طاهری خرمآبادی
41 . سید محمد کیاوش
42 . میر اسدالله مدنی دهخوارقانی
43 . ناصر مکارم شیرازی
44 . علیاکبر مشکینی
45 . رحمتالله مقدم مراغه
46 . عبدالعزیز ملازاده
47 . سید کاظم اکرمی
48 . حمیدالله میرمرادزهی
49 . سید محمدحسن نبوی
50 . سید احمد نوربخش
51 . سید اکبر پرورش
52 . محمد مهدی ربانی املشی
53 . عبدالرحیم ربانی شیرازی
54 . حسینعلی رحمانی
55 . محمد رشیدیان
56 . محمود روحانی
57 . محمد صدوقی
58 . لطف الله صافی
59 . عزتالله سحابی
60 . رستم شهزادی
61 . عباس شیبانی
62 . ابوالحسن شیرازی
63 . جعفر سبحانی
64 . سید محمدباقر سلطانی
65 . میر ابوالفضل موسویتبریزی
66 . حبیبالله طاهری
67 . سید جلال طاهری اصفهانی
68 . میرزا جوادآقا تهرانی (حاجی ترخانی)
69 . شیخ علی تهرانی (علیمراد خانی ارنگه)
70 . محمد یزدی
71 . سید اسماعیل موسویزنجانی
72 . سید عبدالله ضیائینیا
عبدالرحمان قاسملو به نمایندگی از استان آذربایجان غربی برگزیده شد كه به دليل شروع جنگ كردستان و غيرقانونی شدن حزب دموكرات در اين مجلس شركت نكرد.
طرح ولایت فقیه در مجلس خبرگان قانون اساسی
در پیشنویس قانون اساسی خبری از ولایت فقیه نبود چرا که ، مطابق عهدی که آقای خمینی در پاریس با ملت بسته بود ، اصل بر ولایت جمهور مردم قرار داده شده بود. اما ناگهان در مجلس خبرگان قانون اساسی ، این طرح مطرح شد. در رابطه با گنجاندن اصل ولایت فقیه در قانون اساسی ، آیتالله منتظری و آیتالله بهشتی ، آیتالله عبدالرحیم ربانی شیرازی و حسن آیت پافشاری میکردند. البته بعضیها هم همچون آیتالله طالقانی و ابوالحسن بنی صدر مخالف بودند. به هرحال پس از کش وقوس فراوان سرانجام در روز چهارشنبه ، ۲۱ شهریور ۱۳۵۸ ، به فاصله دو روز پس از مرگ آیتالله طالقانی که یکی از سرسختترین مخالفان ولایت فقیه به شمار میآمد ، این اصل به تصویب مجلس خبرگان رسید.
------
...
موارد مشابه بر اساس تراکم کلیدواژه
انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی ...parseed.ir ۱۳۵۸/۰۵/۱۲ تاریخ
انتخابات مجلس خبرگان بررسی نهایی قانون اساسی (مجلس موسسان چهارم) در ۱۲ مرداد ۱۳۵۸ در سراسر ایران برگزار شد.این نخستین انتخابات از زمان پیروزی انقلاب ۵...ادامه مطلب»
۸ شگفت انگیز سیاست ایران...asriran.com ۱۴۰۰/۰۱/۱۳ مردم
سیاست در جمهوری اسلامی چهرههای زیادی را در این ۴۲ سال به خود دیده است؛ از سیاسیون محافظهکار، تا سیاستمداران رادیکال، از منتقدان داخل نظام تا معاندا...ادامه مطلب»
سعودی هاو تلاش برای احیای آبروی ازدست رفته ...irinn.ir ۱۳۹۳/۰۹/۰۲ سیاست
این روزها سیاستمداران ریاض دست به ابتکار عمل و اقدامات جدیدی میزنند که هدف اصلی آن را باید احیای هژمونی منطقهای این کشور عنوان کرد. این تحرکات در س...ادامه مطلب»
کودتای ۲۸ مرداد...parseed.ir 19/08/1953 تاریخ
کودتای ۲۸ مرداد (به تعبیر حکومت پهلوی: رستاخیز ۲۸ مرداد) کودتایی است که با طرح و حمایت مالی و اجرائی سازمان مخفی اطلاعات بریتانیا و آژانس اطلاعات مرکز...ادامه مطلب»
بازخوانی 30 خرداد 1360؛ چرا پارتیزانهای خلقی علیه مردم ایران دست به ا...mashreghnews.ir ۱۳۶۰/۰۳/۳۰ تاریخ
در سه سال اول، مشکلاتی نظیر شورشهای جداییطلب، کودتا، تظاهرات خیابانی و ... باعث ناامنی در فضای داخلی کشور شده بود. یکی از گروههای که تا سال 1360 به...ادامه مطلب»